forsidenindtaldesignportefolioforhistorienkontaktlogon

Verdens første CMS-system blev skabt af en dansker
SmartCMS er verdens ældste Contet Management System (CMS). Det blev skabt i 1995 af multimediekunstneren Peter Wendelboe og er hvert år siden blevet opdateret med internettets nyeste muligheder. I dag kan du vedligeholde selv de mest avancerede hjemmesider med talestyring direkte fra din mobiltelefon. Læs mere her: "Indtal din hjemmeside" 

44 år med computergrafik
23 år med SmartCMS

SmartCMS blev grundlagt i 1995, samme år som internettet blev udvidet med den grafiske brugerflade. Før den tid havde idémanden bag projektet gennem næsten 21 år udviklet computerprogrammer med semigrafisk design bl.a. til internettets forgængere, de sålaldte BBS (Bulletin Board Systems).

Dengang var det ikke muligt at gengive egentlige billeder på en computerskærm. Al grafik skulle dannes af gule eller grønne bogstaver, tal og tegn på en brun eller grå skærm. Men allerede i 1970'erne udviklede billedkunstneren Peter Wendelboe systemer, der selv med denne primitive teknik kunne gengive temmelig detaljerede billeder og endog animationer og interaktive computerpræsentationer.

Det blev i første omgang til til en række undervisningsprogrammer, et bogføringsprogram, prisliste- og lagervedligeholdelse, forenings- og kundekarotek samt som et kuriosum et program, der på få sekunder kunne skrive festsange til fødselsdage, konfirmationer og bryllupper. Blandt de første undrvisningsprogrammer var den latinske formlære og nogle historiske og geografiske interaktive programmer.

Alt dette skete før DOS og Windows kom til verden. Der var hverken mus eller harddisk til rådighed. Programmerne lagredes på store bøjelige disketter, og kunne kun afvikles på den type (det fabrikat) maskine, de var udviklet til. 

Først da Digital Research Corporation (USA) i 1980'erne fik udviklet styresystemnet CP/M (Control Program for Microcomputers), blev det muligt at flytte programmer, skabt på én type maskine over til en anden. CP/M var et af de første 8-bit operating systemer for personal computers.

 Digital Research Corporation begik imidlertid den store fejl ikke at producere et operativsystem for de første IBM PC'er. Ifølge overleveringen var presidenten for Digital Research ude at flyve i sin flyvemaskine, da IBM telefonisk henvendte sig om et styresystem. IBM trak sig tilbage og vendte aldrig tilbage til sagen.

IBM indgik i stedet en aftale med den unge Bill Gates som skabte Microsoft Corporation, som udviklede MS-DOS på grundlag af CP/M version 2,2. I løbet af midten af 1980'erne blev MS-DOS standard operativ systém for IBM-compatible personlige computere, og grunden blev lagt til den globale datakommunikation,  

Peter Wendelboe har været med hele vejen. Læs mere i næste spalte.

Kunstneren og idémanden
Kunstneren og idémanden bag  redigeringssystemet SmartCMS er Peter Wendelboe, Aalborg. Han er født 1942 år og har udstillet som maler, billedhugger og grafiker siden 1965, bl.a. på Charlottenborgs Forårsudstilling, Kunstnernes Efterårsudstilling og Kunstnernes Påskeudstilling. Han har solgt til Statens Kunstfond og været censor på Charlottenborg.

Pionér på internettet
I midten af 1970'erne begyndte han som en af de første i verden at arbejde med computergrafik. Det var dengang med meget små virkemidler. Da internettet blev givet fri i 1990, blev han under den første Golf-krig engageret af den amerikanske tv-station CNN i Atlanta, Georgia, USA til at deltage i arbejdet med at udvikle verdenshistoriens allerførste netbaserede nyhedsformidling: CNN NEWSROOM.

Sidenhen har han løst internetbaserede opgaver for forretninger, foreninger og private over hele verden. Dengang var det kun muligt at skabe "skærmbilleder" ved hjælp af grønne eller gule bogstaver på en brun eller grå skærm. Farver, billeder, lyd og video var ikke muligt.


Da internettet i 1995 blev udvidet med den grafiske brugerflade, skabte han vedens første interaktive administrationsmodul, DIMS (Dansk Internet Medie Service), så brugerne uden kendskab til HTML eller programsprog kunne oploade tekster, billeder, video og lyd.

Den gang var navnet CMS (Content Management System) ikke opfundet. Men det er nu blevet den almindelige betegnelse for et brugervenligt web administrationssystem. 

I 1996 blev systemet navngivet StartSmart - senere SmartCMS - og installeret på servere i Californien. De følgende 23 år udviklede Peter Wendelboe systemet med mere end 300 brugervenlige administrationsmoduler, så SmartCMS 2019 nu er markedets mest udviklede web vedligeholdelses-system og dækker enhver tænkelig internetbaseret opgave, lige fra alm. hjemmesider, over debatfora og chatrooms til auktioner, e-handel og finanssystemer.   

indtalOg siden 2003 har du kunnet vedligeholde hjemmesider med din stemme direkte fra mikrofonen på din mobiltelefon.